Türk Haber Siteleri ve Kalite

26 Aralık 2008 Cuma |

Uzun zamandır beni ayar eden bir konuyu yazmak istedim.Özellikle Türkiye'de internet kullanımının artmasıyla, reklam verenler,verilen paralar büyürken,sıcak parayla birlikte daha fazla kazanma amacı etik değerleri bir nevi küçüktü,değerini aşağıya çekti.

Bu söylediklerim hali hazırda bilinmekte ve de yıllardır medyada uygulanmakda.
Benim asıl yapmak istediğim bir kalite testi.Bu kalite neye göre, kime göre diyebilirsiniz,bunu mantık ölçüsünde kendime göre yapacağım.Sizlerde kendinize göre bir ek eleştiri getirebilirsiniz.

İlk önce belitmek istediğim husus, en çok okunan siteler hali hazırda belli kanalların (şirketlerin)olması nedeniyle objektiflik ihtimallerini sizlere bırakıyorum.Herhalde çıkan her haberin doğru olduğuna inanmıyorsunuzdur.Tüm dünyaya kendini kabul ettirmiş olan sistemin gölgesindeki haber kaynağının doğruluna inanmak saflıktır,polyannacılıktır,sıgırlıktır en önemlisi.Çıkar amaçlarına göre düzenlenmiş ya da hiç olmadığı halde olduğu gösterilen haberlerin varlığı gerçeğimizdir.(örnek olarak paylaşmak istedim:Amerika'nın vietnam savaşı öncesi ülke basınında aslında hiç olmayan bir saldırıdan bahsetmesidir.Bu haberde Tonkin körfezinde vietnam botlarının amerikan destroyerlerine saldırdığından bahseder.Ve bu asla kanıtlanamamıştır.Ama gelin görün ki Amerikan halkı bu yönlendirmeyle savaşa destek vermiş, amerikan siyasetçilerinine aslında sistemi döndürenlerce hiç yoktan bir savaş yaratılmıştır.)

Bu nedenledir ki asla değişmeyecek sistemi(en azından bu dünya düzeninde) burada eleştirmeye gerek yok.Sadece etik değerlerle, gazetecilik mantığıyla uyuşmayacak kalite problemini ele alalım.
Gözlemlerime göre en çok takip edilen online gazetelerden biri www.milliyet.com.tr bu siteyle başlayalım.Buna www.hurriyet.com.tr yi de ekleyelim çünkü bu iki site özellikte neredeyse aynı bir sistemle hazırlanmakta.

Milliyet ve Hurriyet

  • Siteye girdiğinizde kayda deger sadece 5 tane haber var,bu da demek oluyor ki kullanıcının bu sitede geçirebileceği süre en fazla 2 dakikadır.Bu nedenle sitenin tamamı bir magazin ve resimlerden oluşmakta.Sitede ben bu yazıyı yazarken 10 tane spor haberi,10 ve üzeri magazin,4 ü okumaya değer olan 7 tane haber var.Diğer bölümler ise reklam burç hava durumu gibi ayrıntılar.
Ek olarak www.sabah.com.tr yi de bunlara ekliyorum ama sabah özellikle geç güncellenmesi ve de yalan haber katsayısı bakımından daha kötü buluyorum.

Diğer şirket siteleri için de benzer özellikler söylenebilir.

Ntvmsnbc.com
  • Ntv yayın kalitesi açısından tüm türk kanalları arasından sıyrılmakta.Ntvmsnbc adlı sitesine gelince tabi ki yukarıda bahsettiğim değişmesini mümkün görmediğim özellikler dışında ciddi bir haber verme gayreti gözle görülüyor,bir gazate sitesi olmaması nedeniyle de gazetecilik esasları aramaya gerek yok.Ama Türkiye de okunabilirlik yüzdesi digerlerinin çok üstünde.
Skyonline.com
  • Özellikle sayfa düzeni ve temizliği bakımından beğendiğim bir site.Kullanıcıyı boş resimlerle kandırmaya çalışmaması,sadece haber verme amacına yakın olması nedeniyle gayet iyi bir site.
İnternethaber.com
  • Tamamen reklam amacıyle açılmış bir site olduğu rahatlıkla anlaşılan milliyet ve hürriyetin düştüğü yanlışa düşmüş haber bakımından yenilik getirmeyen vasat bir site.
Nethaber.com
  • Açılış sayfadaki haber sayısı niteliğiyle an fazla haberi barındıran site,güncellenme oranı iyi ama başlık ve yazılarda hissedilen sokak ağzı ve kalitesiz benzetmeler yapması kötü.
NtvSpor.net
  • Ntv gibi doğuş grubunun olması nedeniyle kalite açısından ntvmsnbc ile aynı seviyede ama türkiye'de spor haberciliği konusunda en iyisi diyebiliriz.Yalan haber oranı hiç yok denecek kadar az.
Türkiye'de en çok okunan siteler bunlar diye düşünüyorum.Göze çarpan en büyük özellik haber vermekten çok para kazanma arzusu.Kullanıcı yaş ortalamasını 12 olarak belirlenmiş olacak ki içerik genelde o yaşa hitap edecek şekilde tasarlanmış.

Kısacası internet haberciliğinin tamamen tarafsız ve kendi dinamikleri içerisinde yaşayabileceği bir oluşuma ihtiyacı vardır.

Benzer Yazılar



0 yorum:

Yorum Gönder

EkleBunu Sosyal paylaşım Butonu
rss
Карта