Sanat deyince...

. 21 Haziran 2008 Cumartesi
EkleBunu Sosyal Paylaşım Butonu

Hep kulaktan dolma bilgilerle yarım yarım anlamaya çalıştığımızı görüyorum sanatı ve bunun için ilk öncelik olarak akımlar hakkında bilgiler vermeye karar verdim:



Dışavurumculuk: (ekspresyonizm):
Doğanın olduğu gibi temsili yerine duyguların ve iç dünyanın ön plana çıkarıldığı 20. yüzyıl sanat akımı. Bozulmuş çizgiler, şekiller ve abartılı renklerle sanatçının duygusal dünyasını aktarmayı hedefler.
Dışavurumcu sanatın amacı, sanatçının duyguları ve iç dünyasını renk, çizgi, düzlem ve kütle aracılığıyla dışavurmasıdır. Bu duyguları daha iyi yansıtabilmek için sanatçı geleneksel kuralların dışına çıkarak biçim bozma yöntemini kullanır. Edward Munch'un Çığlık adlı tablosu, bunun belirgin bir örneğidir.




Kübizm:
20. yüzyıl başındaki temsile dayalı sanat anlayışından saparak devrim yapan Fransız sanat akımıdır. Pablo Picasso ve Georges Braque, nesne yüzeylerinin ardına bakarak konuyu aynı anda değişik açılardan sunabilecek geometrik şekilleri vurgulamışlardır. Empresyonizm ile kübizm arasında bir köprü oluşturmuş olan Paul Cézanne kübizm babası sayılmaktadır.





Pop art:
1950'lerde, özellikle ABD ve İngiltere'de soyut dışavurumculuğa tepki gösteren genç sanatçıların 1960'larda bir akım haline getirdikleri sanat türüdür. İngiltere ve ABD'de değişik koşullarda ve birbirinden bağımsız olarak ortaya çıkmıştır.Marcel Duchamp'ın 20. yüzyıl başında hazıryapım nesneleri bağlamları nedeniyle sanat eseri olarak sunmuş olması, pop sanatçılarının popüler kültür imgelerini benzer bir motivasyonla sunmalarında etkili olmuştur.Pop art’ın tartışılmaz lideri Andy Warhol ve Roy lichtenstein,Claes Oldenbourg,Keith Haring gibi diğer pop art duayenleri,akademik sanatın gelenekleriyle hemen hemen tüm bağları koparırlar ve soyuta da sırtlarını dönerek halka gerçeği olduğu gibi sunarlar.




Şimdilik bu kadar diğer akımlarla görüşmek üzere.

0 yorum:

Bela arama bilgi ara

Yükleniyor...
rss
Карта